Znamenitosti

Sabotin leži na stičišču destinacij Nova Gorica in Vipavska dolina, Brda, Doline Soče in čezmejne Furlanije-Julijske krajine

Ob severnem pobočju Sabotina se vije smaragdna lepotica Soča, ki ga loči od Svete Gore. Ravno pod Sabotinom vstopi na Goriško polje, ki je po nastanku velik prodni vršaj Soče in najvzhodnejši odrastek Furlanske nižine. Na ravnini na levem bregu stojita sestrski mesti, novejša Nova Gorica in starejša Gorica, ki sta skupaj imenovani za Evropsko prestolnico kulture 2025 pod skupnim imenom GO! 2025.

Na vznožju Sabotina se boči čez reko Sočo znameniti Solkanski most, ki vas bo osupnil s 85-metrskim lokom, kar ga uvršča na prvo mesto med kamnitimi mostovi na železniških progah na svetu. Nedaleč stran se nahajata še dva novejša mostova: cestni most, čez katerega vodi pot v Goriška Brda in na Sabotin, ter brv, namenjena pohodnikom, kolesarjem in drugim rekreativcem. Brv je trenutno najdaljši viseči most v Sloveniji.

S Sabotina se ponujajo krasni razgledi na slovito romarsko središče Sveta Gora s frančiškanskim samostanom. V kolikor se podate peš po grebenu Sabotina do jugovzhodnega roba, kjer se dviga 535 m visok vrh z ruševinami cerkvice sv. Valentina, boste deležni najlepšega razgleda na obe Gorici.  

Osimska ali Sabotinska cesta iz leta 1985 je regionalna cesta, ki čez cestni ločni most iz Solkana vodi v Goriška Brda. Med vožnjo po tej cesti boste 1,6 km prepotovali v zaprtem koridorju čez italijansko ozemlje. Cesta je svoje ime dobila zaradi Osimskih sporazumov iz leta 1975, ki so določali ureditev mejnih in gospodarskih držav med Italijo in tedanjo Jugoslavijo.

OBIŠČITE TUDI

NA VRH / TO TOP

KONTAKT

— — — — — — — — 

Sabotin – Park miru
Center za obiskovalce / Centro visitatori / Visitor Centre

Šmaver 2
5250 Solkan
Slovenija

m +386 (0)51 202 777
e sabotin@nova-gorica.si

LOKACIJA

— — — — — — — — 

VREME

— — — — — — — — 
SABOTIN Vreme - Weather

UPORABNE POVEZAVE

— — — — — — — — 
Pot Miru - Walk of PeaceVipavska dolina - Vipava ValleyBrdaTIC KanalSlovenia.info©2023 Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina |Izdelava strani: Kodnes